>
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Węże spożywcze

( ilość produktów: 27 )

Przewody i węże spożywcze przeznaczone są do transportu półproduktów i produktów spożywczych. Wykorzystywane są głównie w branży spożywczej, farmaceutycznej i transportowej (często stosowane jako węże spożywcze do cystern typu silos). W zależności od budowy i rodzaju danego węża, transportowanym medium mogą być produkty sypkie typu cukier, barwniki, mąka, lub substancję płynne, takie jak napoje, soki, alkohole. Przy wyborze węża do spożywki należy uwzględnić temperaturę pracy, ciśnienie i podciśnienie robocze, a przy produktach sypkich problem z ładunkami elektrostatycznymi.

Wymagane regulacje w przewodach spożywczych

Węże i przewody do substancji spożywczych nie zawierają chemicznych domieszek i dodatków, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia i powodować pogorszenie smaku i jakości produktów (są bezwonne i bezsmakowe). Węże spożywcze muszą spełniać odpowiednie wymagania i dyrektywy narzucane przez przepisy i organy europejskie - np. FDA. Regulacje obejmują między innymi materiały stosowane w produkcji, proces produkcji oraz odpowiednie oznakowanie symbolem graficznym. Ponadto, warstwy wewnętrzne węży spożywczych badane są pod względem przenikania szkodliwych substancji do medium - oznacza się dopuszczalną zawartość domieszek substancji przenikających do płynów modelowych.

Budowa i właściwości węży do spożywki

Węże spożywcze najczęściej wykonane są z mieszanek tworzywowych - głównie poliuretan, kauczuk i polichlorek winylu, lub mieszanek gumowych. Produkowane są z surowców pozbawionych szkodliwych substancji. Węże spożywcze zbrojone są najczęściej dodatkowymi spiralami, kordami i oplotami tekstylnymi. Ze względu na warunki pracy, wąż może cechować się antystatycznością lub być wyposażony w metalową lub miedzianą spiralę, odprowadzającą ładunki elektrostatyczne powstające na ściance. Należy pamiętać, aby węże wykorzystywać wyłącznie do produktów i w sposób podany w charakterystyce produktowej.

W przypadku substancji ciekłych, medium przesyłającym najczęściej są alkohole, soki, napoje, moszcze owocowe i warzywne, woda pitna, substancje zawierające tłuszcze i oleje, mleko i jego przetwory mleczne. Przesył produktów sypkich obejmuje między innymi zboża, mleka w proszku, pasze dla zwierząt, mąkę, cukier, herbata, ryż i innych produktów spożywczych.

 

węże spożywcze

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel