Przewody i węże do mleka
Przewody mleczne, inaczej węże do mleka przeznaczone są do zasysania i tłoczenia produktów na bazie tłuszczy. Wykorzystywane są głównie w zakładach mleczarskich, w przedsiębiorstwach zajmujących się pozyskiwaniem mleka, czy też do przeładunku mleka w autocysternach. Przewody i węże do mleczarni umożliwiają przetaczanie nie tylko mleka ale i również produktów i półproduktów mlecznych typu śmietana, kefir, maślanka, jogurty itp.
Budowa węży i przewodów do mleka
Wkładka wewnętrzna węży mleczarskich jest wolna od szkodliwych związków, często bezwonna, bezsmakowa i biała. Węże do produktów mlecznych wzmocnione są dodatkowymi spiralami (najczęściej ze stali) i oplotami (głównie tekstylnymi) w celu podwyższenia odporności na pracę ciśnieniową i zginanie. Taka konstrukcja zapewnia wysoką elastyczność i giętkość podczas pracy węża w ciasnych łukach i pomieszczeniach, oraz w miejscach o wymaganej dużej manewrowości i ruchu - na przykład podczas przeładowania. Odpowiednio dobrany wąż do mleka pozwala zachować higieniczność całego procesu pozyskania i przetaczania mleka. Przewody mleczne spełniają restrykcyjne wymogi dotyczące kontaktu z żywnością. Zachowują swoje parametry i właściwości przy pracy zarówno w niskich jak i w wysokich temperaturach. Należy pamiętać, aby każdy wąż mleczny wykorzystywany był wyłącznie do podanego na karcie produktu określonego medium.